Ron Hextall radí Brodeurovi: Choď do toho!

01. 05. 2014, 10:00 » Informace z klubů - Autor: Peter Drozd

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Aký bude ďalší hokejový osud dnes už legendárneho gólmana Martina Brodeura nevedno.

Ron Hextall, brankár, ktorý inšpiroval Brodeura aby sa stal výnimočným v práci s hokejkou, má pre dlhoročnú hviezdu Devils radu: Nasleduj srdce a neboj sa o poškodenie svojej povesti.

Súčasný asistent generálneho manažéra a riaditeľ hokejových operácií tímu Philadelphia Flyers si myslí, že pokiaľ Brodeur chce hrať ešte rok, nech pokojne hrá. Aj keď už nie je v o forme ako z najlepších sezón, či bude musieť prestúpiť do iného klubu. "Každý je iný, poznám ľudí, ktorí sa obávajú o svoju povesť, tá Brodeurova však bude skvelá, nech by sa stalo čokoľvek," povedal Hextall pre periodikum The Star-Ledger a pokračuje: "Je mi jedno či odíde inam a bude mať najhoršiu sezónu v kariére. Na tom nezáleží. Nezničí si povesť. Pokiaľ má stále zápal pre hru, chuť hrať a je zdravý, nech do toho ide."

Čerstvý 50-tnik Hextall naposledy chytal v sezóne 1998-99. Vyhral v nej 10 zápasov, sedem prehral a v štyroch remizoval (ešte sa nehralo predĺženie). priemer mal 2,53 a v drese Flyers sa zastavil len štyri víťazstvá pred hranicou 300 výhier v kariére. O konci kariéry sa rozhodoval ťažko. "Chcel som pokračovať, ale moje telo povedalo dosť. Bolo to ťažké? Áno, bolo to to najťažšie, čo som urobil. Nechcel som to. Mal som možnosť ísť do iného tímu ale zdravotne to nešlo. Je ťažké to všetko opustiť, ale raz všetci dospejeme do tohto bodu."

Brodeur stále hovorí, že chce pokračovať. Ako neobmedzený voľný hráč nevylúčil návrat k milovaným Devils, je však otázne, či budú v New Jersey stáť o to, aby sa striedal s novou jednotkou Corym Schneiderom.

Brodeur má 42 rokov a naznačil, že je pripravený rokovať s ostatnými klubmi a zisťovať možnosti. Chcel by pravidelne chytať a zároveň mať možnosť zabojovať o ďalší Stanley Cup.

Zaujímavé je, keď Marty hovorí príbeh o tom, ako sa stal takým dobrým v rozohrávaní puku. Bol to nápad jeho otca, bývalého tímového fotografa Montrealu Canadiens Denisa Brodeura.

"Otec prišiel domov po zápase, ktorý odchytal Ron Hextall ako nováčik proti Montrealu," spomína Brodeur. "Povedal mi, aby som si pozrel zápasový zostrih a všimol si, že ten mladý brankár je ako tretí obranca. Nerozumel som tomu, čo mi otec hovorí, ale potom som si pozrel ten zostrih a videl som aký dobrý a efektívny s pukom ten brankár bol. Zostal som v úžase."

Samotný Hextall o tom počul, ale bližšie to nekomentoval. A čo hovorí na to, že ovplyvnil štýl hry budúceho člena Hokejovej siene slávy?

"Mal dvadsať veľmi dobrých sezón či nie? Je to lichotivé. Keď ste dieťa, sledujete hráčov NHL. Tak ako som to robil aj ja. Je to rovnaké."