Review séria 2019/20: Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks

22. 08. 2020, 10:30 » Review - Autor: Tomáš Zahorák

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jasný favorit si porovnal sily s jednoznačným outsiderom v súboji medzi papierovo najsilnejším a najslabším mužstvom zo západu. Chicago sa po vyradení Edmontonu pokúšalo o ďalšie prekvapenie, zatiaľ čo Vegas muselo po úspešne zvládnutom Round Robin potvrdiť rolu favorita. To sa nakoniec aj stalo a dnes sa už hráči „zlatých rytierov“ pripravujú na sériu druhého kola, kde ich vyzvú „kosatky“ z Vancouveru. Poďme sa však ešte poslednýkrát poohliadnuť za súbojmi medzi Hawks a Golden Knights.

ROZHODUJÚCE FAKTORY SÉRIE

VGK

Ofenzívna dominancia

Sila v útoku Vegas je neúprosná. Rýchle prechody, energické súboje, nátlak v pásme. O všetkých týchto ohľadoch môžeme povedať, že Golden Knights v nich patria k najlepším celkom v lige. Potvrdzovali to už v základnej časti a v súbojoch vyraďovacej fázy to, samozrejme, nebolo inak. Chicago dokázali prestrieľať, tvorili si omnoho viac gólových šancí a oveľa častejšie ohrozovali Coreyho Crawforda z nebezpečných miest pred bránkou, než tomu bolo na opačnej strane.

Lehner s Fleurym zatiahli rolety

Golden Knights predurčuje k úspechu okrem fantastickej ofenzívy aj ich bránkovisko. Vo väčšine zápasov tejto série, konkrétne v štyroch z nich, nastúpil medzi tri žrde bývalý brankár Hawks Robin Lehner. Švédsky obor v nich dokázal dotiahnuť „zlatých rytierov“ k víťazstvu hneď trikrát, zatiaľ čo štvrtú výhru im zabezpečil jeho skúsenejší tímový kolega Marc-Andre Fleury. Vegas si tak majú aj pred druhým kolom z čoho vyberať. Na jednej strane sa môžu obrátiť na Lehnera, ktorý prežíva naozaj vydarený ročník, alebo ak by sa Lehnerovi z ničoho nič prestalo dariť, stále sa môžu spoľahnúť na nestarnúceho Fleuryho.

CHI

Príliš nebezpečné šance

Blackhawks mali veľké problémy v defenzíve už počas základnej časti. Hendikep sa nezdal byť príliš výrazným v sérii proti Edmontonu, keďže Oilers sa taktiež nejdú pri bránení zrovna roztrhať od snahy. Vegas sú ale v tomto smere na inom leveli a svoju celkovú silu znásobujú aj fantastickou ofenzívou. Bez väčších problémov dokázali dohnať „jastrabov“ do úzkych, a tí môžu len ďakovať, že počas piatich duelov nedostali viac než „len“ 30 presných zásahov. Podľa štatistík je to druhý najhorší počin v lige, pričom horšie je na tom už iba Arizona, ktorú Colorado rozobralo takisto po piatich stretnutiach.

Lídri ťahali, no na postup to nestačilo

Jonathan Toews a Patrick Kane. Dve neodmysliteľné súčasti nedávnych úspechov Hawks sa opäť ukázali v žiari reflektorov. Tentokrát sa im síce nepodarilo dotiahnuť mladučké mužstvo do vyšších pasáží vyraďovacej fázy, no rozhodne patrili k tomu najlepšiemu, čo Collitonova súpiska ponúka. V deviatich zápasoch play-off si útočná dvojica pripísala rovnaký počet bodov (Toews 5+4, Kane 2+7) a dokázala tak všetkým neprajníkom, že ešte rozhodne nie sú herne za zenitom. A aj keď to teraz možno nevyšlo úplne podľa predstáv, Blackhawks majú pred sebou veľmi sľubnú budúcnosť, ktorej súčasťou sú aj tieto dve budúce legendy organizácie.

ROZPIS ZÁPASOV